Örhängen och piercing

by admin

Piercing i alla dess former är en gammal tradition. Ordet kommer från engelskans genomträngning och innebär att man tar ett hål där man fästen någon form av smyckning. Materialen varierar i allt från plast till titan och i formen kan vara ringar, stavar, nålar. Anledningen till att man gör en piercing kan vara allt från medicinska, så kallade magiska, estetiska som sociala. Piercing betyder olika i olika kulturer. I Sverige är det rent estetiska den vanligaste orsaken. Man vill smycka sig och kanske visa upp en tillhörighet till en grupp. I modern tid kan man se modetrenden när det i Kalifornien på 70-talet blev vanligt förekommande inom gayvärlden. Även punkare började pierca sig mer. Idag är det inte alls ovanligt med sådan smyckning, både vad gäller näsa, septum, läpp och öra. Tillgången stor främst och du hittar allehanda smycken i enklare smyckesaffären och bland annat örhängen på adenfalks.se.
Rent traditionellt ser man annars piercingen som kulturellt bundet och har funnits i över 5000 år. Det var en fråga om status och skönhet. I Australien så piercade aboriginerna sig i septum, det vill säga skiljeväggarna mellan näsborrarna, där de sedan förde in antinget ett ben eller en kvist. Målet var att platta ut näsan.


Kanalplasttak ger australiensiskt klimat

by admin

Efter en vintersäsong i Australien var det dags att återvända till Sverige. För att ta med sig känslan av den underbara vinter vi upplevt med det klimat som vi upplevt valde vi att bygga oss ett stort uterum i angränsning till vår villa. Vi letade runt på internet efter möjliga lösningar, åkte runt på kvällar och helger för att se oss om i omgivningar för att kunna få inspiration. En helg såg vi precis det vi var ute efter! Det såg mer ut som ett växthus med prunkande växter. Som om tropikerna gjort ett nedslag i den skånska myllan. En liten oas med fuktig värme på insidan och snödroppar på utsidan. Vi tog helt enkelt tag i saken och ringde på. Paret blev glatt överraskade och bjöd genast in oss. Tyckte det var så roligt att få visa upp sitt uterum. Det visade sig vara i två sekvenser – ett uterum med ett angränsande växthus, båda med kanalplasttak som halle.se har levererat. Kanalplasttaket isolerar bättre än vanligt plasttak. I växthusdelen hade de andra luftspalter. Förstod inte riktigt hur allt är uppbyggt, men gillade iden på allt-i-ett. Helt klart något att fundera på för oss. Eller så får vi börja spara ihop till en ny resa till Australien.